Advieslijn 03 808 22 99

5 jaar wachten op een PAB

Geschreven op wo 28 juni, 2017 door Jeroen De Weerdt in de categorie Invloed op het beleid

5 jaar wachten op een PAB

Gezinnen die een persoonlijk assistentiebudget (PAB) aanvragen moeten daarop gemiddeld 5 jaar wachten. Dat lezen we in het laatste jaarverslag 2016 van de jeugdhulp.

Wachtlijst : hoe lang nog?

Eind 2016 stonden er nog 1367 kinderen en jongeren op de PAB wachtlijst, waarvan 1.191 kinderen en 176 meerderjarigen. In 2016 kwamen er 269 nieuwe PAB aanvragen bij. 87% van de kinderen op de PAB wachtlijst is ouder dan 6 jaar. 60% van de PAB aanvragers heeft een meervoudige handicap.

In dat zelfde jaar vroegen 3754 gezinnen hulp via een voorziening. In totaal groeide de wachtlijst voor voorzieningen aan tot 2334. De wachttijd daar is aanzienlijk korter: ongeveer 1 jaar. De wachttijd voor begeleiding thuis is het langst (407 dagen).

Ervan uitgaande dat alle PAB aanvragen objectief onderzocht zijn, rekenen we erop dat de volgende jaren de PAB wachtlijst wordt weggewerkt. We schatten dat dit de Vlaamse regering daarvoor 36 miljoen euro moet vrijmaken.

Vanaf 1 januari 2019 is voorzien dat het PAB voor minderjarigen wordt omgezet naar een persoonsvolgend budget (PVB). Tegen dan moet de wachtlijst al flink ingekort zijn.

Naar 900 PAB budgethouders

In 2016 werden 21 nieuwe PAB’s toegekend, waarvan 17 via de spoedprocedure. Daarmee komt de teller voor 2016 in totaal op 694 budgethouders. Bijna 80% daarvan is ouder dan 12 jaar.  In 2017 worden dankzij de tussenkomst van Onafhankelijk Leven vzw minstens 10 keer zoveel nieuwe PAB's toegekend (de toekenning van spoedbudgetten nog niet meegerekend). Het is opmerkelijk dat gezinnen doorgaans 5 jaar moeten wachten op hun PAB. Via een voorziening worden ze 5 keer sneller geholpen.

Je kan nog steeds een PAB aanvragen

Laat je niet ontmoedigen door de wachtlijst of diensten die voor jou beslissen dat een aanvraag geen zin heeft. Je kan nog steeds een aanvraag voor een PAB indienen! Daarvoor moet je bij de intersectorale toegangspoort (ITP) zijn van jouw provincie. Vanaf 17 jaar kan je een persoonsvolgend budget (PVB) aanvragen bij het Vlaams Agentschap Personen Handicap (VAPH). De periode tussen 18-21 jaar wordt beschouwd als een overgangsperiode waarin je als budgethouder de tijd hebt om de procedure bij het VAPH te doorlopen in functie van de verderzetting  van je budget als meerderjarige. Het PAB stopt op 22 jaar.

Wat kan je doen met een PAB?

Met het PAB kunnen één of meerdere persoonlijke assistenten aangeworven worden die assistentie verlenen op het vlak van: huishoudelijke activiteiten, lichamelijke activiteiten, dagactiviteiten, verplaatsingen,… Daarbij gaat het om praktische, inhoudelijke en organisatorische hulp en ondersteuning.  Daarnaast kan ook assistentie verleend worden op het vlak van:

  • school en werk: dit omvat enkel praktische hulp en ondersteuning bij handelingen van het dagelijks leven, bijvoorbeeld boekentas uitladen;
  • agogische, pedagogische, orthopedagogische begeleiding (dus specifiek inspelend op de beperkingen) en ondersteuning van de persoon met een handicap en zijn ouders.

Je kan hier het volledige jaarverslag lezen.

Lees hier het artikel in Het Nieuwsblad.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord