Advieslijn 03 808 22 99

460 miljoen euro extra voor personen met een handicap. Of toch niet?

Geschreven op do 1 oktober, 2020 door Dave Ceule in de categorie Opinie

460 miljoen euro extra voor personen met een handicap. Of toch niet?

Tijdens de septemberverklaring beloofde de Vlaamse Regering om 460 miljoen euro extra te investeren om de wachtlijsten voor mensen met een handicap in te korten. Dat klinkt goed. Maar die investering is nergens terug te vinden in de begroting. Onafhankelijk Leven vraagt meer duidelijkheid over de gemaakte beloftes.

Minister Beke had goed nieuws voor de 20.000 mensen met een handicap die al jarenlang wachten op het beloofde budget voor noodzakelijke zorg en ondersteuning. Hij beloofde om 270 miljoen euro te investeren in 2021 en om de volgende vier jaar 460 miljoen euro extra uit te trekken: 

Natuurlijk zijn we blij met dat extra budget. Het is fantastisch nieuws voor vele mensen met een handicap op de wachtlijst.

Zullen de beloftes ingelost worden? 

Toch zijn we ongerust. Er is erg veel onduidelijkheid over de cijfers. We vinden deze nergens terug in de begroting. En we vragen ons ook af waar het investeringsplan blijft waarin de beloftes concreet gemaakt worden.

Bedoelde minister Beke dat hij tijdens deze regeerperiode 730 miljoen euro wilde investeren in het wegwerken van de wachtlijsten (270 miljoen in 2021 + 460 miljoen in de komende 4 jaar)?

Helaas niet.

Wat is er nu beslist?

De regering zal het regeerakkoord uitvoeren en 270 miljoen euro investeren in het wegwerken van de wachtlijsten. Er komt dus geen extra geld bij.

Minister Beke beloofde wél om het volledige bedrag te investeren in 2021. Eigenlijk zal de regering dus gewoon het regeerakkoord uitvoeren, zij het versneld. In 2024 zullen er dus precies evenveel mensen een budget hebben als voorzien in het regeerakkoord. 

Dat is een stuk minder goed nieuws dan gehoopt.

Deze beslissing heeft voordelen: heel wat mensen op de wachtlijst zullen versneld het budget ontvangen waar ze recht op hebben. Maar ook nadelen: in 2022, 2023 en 2024 zal er geen budget vrijgemaakt worden voor wie nog op de wachtlijst staat. Daardoor zullen de wachtlijsten blijven groeien.

Hoe moet het nu verder?

Als experts in de materie hebben we nog heel wat vragen. Hoe gaat de regering dit verder aanpakken? 

Als het volledige voorziene budget in 2021 toegekend wordt, hoe zullen dan de automatische toewijzingen betaald worden? Elk jaar voorziet het VAPH ongeveer zo’n 30 miljoen euro voor mensen in een noodsituatie, bijvoorbeeld als een persoon met een handicap zijn ouders verliest en geen netwerk meer heeft dat voor hem of haar kan zorgen. Wordt dit noodsysteem afgeschaft als het voorziene budget in 2021 is opgebruikt?

Kan minister Beke verduidelijken wat hij in petto heeft voor mensen op de wachtlijst? Wij gaan graag het gesprek aan.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord