Advieslijn 03 808 22 99

330 miljoen euro extra voor mensen met een handicap

Geschreven op do 20 november, 2014 door Marianne Callebaut in de categorie Invloed op het beleid

330 miljoen euro extra voor mensen met een handicap

De komende 5 jaar maakt welzijnsminister Jo Vandeurzen 330 miljoen euro vrij om de wachtlijsten voor personen met een handicap aan te pakken. Dat is goed nieuws. Door de alarmerende berichten over besparen en de economische crisis die nog altijd zijn sporen na laat, was het bang afwachten op de plannen voor personen met een handicap. De voorbije maanden werd het dan toch  duidelijk dat de minister erin geslaagd is om een grote som geld vrij te maken. En dat ondanks de moeilijke omstandigheden. Die boodschap geeft hoop voor alle mensen die op de wachtlijst staan en die wachten op persoonsvolgende financiering om hun eigen leven in handen te nemen. Lees verder om te weten wat er juist met dat geld gebeurt. 

De komende 5 jaar maakt welzijnsminister Jo Vandeurzen 330 miljoen euro vrij om de wachtlijsten voor personen met een handicap aan te pakken. Dat is goed nieuws. Door de alarmerende berichten over besparen en de economische crisis die nog altijd zijn sporen na laat, was het bang afwachten op de plannen voor personen met een handicap. De voorbije maanden werd het dan toch  duidelijk dat de minister erin geslaagd is om een grote som geld vrij te maken. En dat ondanks de moeilijke omstandigheden. Die boodschap geeft hoop voor alle mensen die op de wachtlijst staan en die wachten op persoonsvolgende financiering om hun eigen leven in handen te nemen. 


Wat gebeurt er concreet met die 330 miljoen euro?

Hoe verdeelt de minister die 330 miljoen euro over de komende vijf jaar? Laten we beginnen met volgend jaar. In 2015 voorziet de minister 40 miljoen euro. Een eerste deel van het budget wordt gebruikt voor woningaanpassingen, tolkuren en de opstart van 7 plaatsen voor geïnterneerden met een verstandelijke beperking. Het geld dat daarna over blijft – 37 miljoen euro – verdeelt de minister over de verschillende provincies. Ook dat wordt verder verdeeld:

  • Om te starten gaat er 5,4 miljoen euro naar de VIPA buffer. Dat zijn plaatsen in voorzieningen die op dit moment nog gebouwd worden.
  • 6,4 miljoen euro is voorzien voor minderjarigen met een beperking. Het is de nieuwe integrale toegangspoort die dat geld moet verdelen. Een deel van dat budget gaat naar nieuwe PAB’s. Vermoedelijk zal het gaan over ongeveer 60 PAB’s. Hierover bestaat echter nog grote onduidelijkheid. De vraag is ook de integrale toegangspoort wel klaar is om het geld te verdelen.
  • Nog eens 6,4 miljoen euro gaat naar de rechtstreeks toegankelijke hulp. Dat is ondersteuning via het VAPH waarvoor je geen goedkeuring nodig hebt. Dus voor mensen die snel en beperkte ondersteuning nodig hebben.
  • Dan blijft er 19,2 miljoen euro over voor meerderjarigen waarvan elke provincies een deel krijgt. De regionale prioriteitencommissies (RPC) beslissen net zoals andere jaren wie ondersteuning krijgt. Daarbij moeten ze 45% van het budget gebruiken om persoonlijke assistentiebudgetten (PAB) toe te kennen, 45% gebruiken ze voor persoonsvolgende conventanten (PVC, een plaats in een voorziening). Dan blijft er 10% over waarbij de leden van de RPC’s zelf mogen beslissen of het naar een PAB of PVC gaat. Heel concreet wil dat zeggen dat er voor heel Vlaanderen minstens 7,4 miljoen euro voorzien is voor PAB. Daarmee krijgen ongeveer 250 mensen een PAB. 

Zoals hierboven te lezen, werkt dat op dezelfde manier als de afgelopen jaren. Namelijk door het verdelen van het geld tussen PAB’s en PVC’s. Dat wil dus zeggen dat de persoonsvolgende financiering in 2015 nog niet van start gaat. Dit in tegenstelling tot eerdere berichten.

 

Maar wat dan met de andere 290 miljoen euro? 

  • Voor 2016 voorziet de minister 18 miljoen euro
  • Voor 2017 voorziet de minister 109,5 miljoen euro
  • Voor 2018 voorziet de minister 70 miljoen euro
  • Voor 2019 voorziet de minister 92,5 miljoen euro

Het wordt al snel duidelijk, vanaf 2017 verwachten we grote sommen geld om de wachtlijsten aan te pakken. Maar daar knelt ook het schoentje. In 2016 is er bijna geen geld. Dat wil zeggen dat veel mensen die op de wachtlijst staan, dus nog twee jaar moeten wachten voor er een oplossing komt.

 

En wat met persoonsvolgende budgetten en het basisondersteuningsbudget?

Daarnaast is 2016 net het jaar dat de minister wil starten met persoonsvolgende financiering en een geleidelijke invoer van het basisondersteuningsbudget (BOB). Hoe is dat mogelijk als er in 2016 bijna geen geld is? Hoeveel mensen krijgen in 2016 een eerste persoonsvolgend budget? Hoe evalueren we het systeem als er weinig budgetten worden toegekend? Hoe zorgen we voor een vlotte overgang zonder een investering hiervoor?

Maar de grootste vraagtekens plaatsen we bij het BOB. Voor de verkiezingen en in het decreet persoonsvolgende financiering werden het BOB en de zorgverzekering altijd in een adem genoemd. Het leek duidelijk dat de financiering van het BOB door de zorgverzekering zou gebeuren. Vandaag staat dat ter discussie. Het is onduidelijk of er ook geld van de 330 miljoen euro naar het BOB gaat en hoeveel dat dan zou zijn. Onafhankelijk Leven vzw heeft altijd voorzichtig positief op het BOB gereageerd, maar met twee belangrijke nuances. Het BOB is enkel significant als het over 500 euro per maand gaat, en niet bijvoorbeeld over “200 €”. Voor ons mag het BOB ook niet worden gerealiseerd ten koste van de noodzakelijke afbouw van de wachtlijsten waarvoor een  uitbreidingsbeleid  van 330 miljoen euro is voorzien. 

Wij staan achter het principe van een grote systeemverandering in de sector voor personen met een handicap. Cruciaal daarbij is dat wie basisondersteuning nodig heeft een basisondersteuningsbudget krijgt van 500 € per maand, of 6000 € per jaar.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord