Advieslijn 03 808 22 99

3 meest gestelde vragen over correctiefase 2

Geschreven op ma 25 november, 2019 door Shannona Sambaer in de categorie Assistentie

3 meest gestelde vragen over correctiefase 2

Met de correctiefase wordt vanaf 1 januari 2020 het persoonsvolgend budget (PVB) van bijna 20.000 mensen met een handicap aangepast. Hun budget wordt verhoogd, verlaagd of stopgezet. Dit gebeurt omdat de overheid mensen met dezelfde zorgnood een gelijker budget wil geven. Heel wat mensen zitten met vragen en onzekerheid, zeker als je budget verlaagt. We beantwoorden de 3 meest gestelde vragen aan onze advieslijn en uit de infosessies van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH).

1. Mijn zorgvraag is veranderd tegenover 31/12/2016. Wat nu?

Als jouw zorgnood en -gebruik zijn gestegen tegenover 2016, dan vraag je best een verhoging van je budget aan. Daarvoor moet je de gewone herzieningsprocedure PVB volgen. Bij goedkeuring wordt jouw vraag geprioriteerd. Helaas kom je dan voor jouw meervraag terecht op de wachtlijst in prioriteitengroep 1, 2 of 3.

Let wel op, als je een herziening van jouw zorgnood aanvraagt, dan gebeurt dit op basis van een nieuwe inschalingsmethode en budgetbepaling. Als uit deze nieuwe afname blijkt dat jouw budgetcategorie lager uitvalt dan het bedrag dat jou wordt toegekend na toepassing van correctiefase 2, dan zal dit nieuwe bedrag worden toegepast. Het kan dus zijn dat jouw budget na herziening nog daalt. (Vraag dus enkel een herziening aan wanneer je denkt dat jouw zorgnood hoger is dan wat jou is toegekend.)

 


2. Hoe kan mijn voorziening de beloofde zorggarantie bieden met minder middelen?

Alle vergunde zorgaanbieders (VZA’s) moeten inzetten op sociaal ondernemen. Daarvoor worden coachingstrajecten opgestart voor hen. Dit is afgesproken in overleg met de vertegenwoordigers van de voorzieningen. Voorzieningen zullen nadenken over een efficiënter management en een verschuiving binnen het takenpakket zodat ze jou verder de zorg kunnen bieden die je nodig hebt. Het principe blijft dat jouw zorgaanbieder dezelfde zorg en ondersteuning blijft bieden die je al kreeg op 31 december 2016 ook als je budget de komende jaren daalt.


3. Ik ga helemaal niet akkoord met de brief rond de correctiefase 2 die ik van het VAPH ontving? Kan ik in beroep gaan?

Ja, dat kan. Je kan tot 3 maanden na ontvangst van de brief in beroep gaan. In deze periode meld je aan de arbeidsrechtbank dat je beroep wil aantekenen. Dit doe je door aan de balie langs te gaan of door een aangetekend schrijven.

Wat je moet weten voor je in beroep gaat

  1. De datum op de brief komt niet overeen met de datum van ontvangst. Doordat de regeringsvorming langer heeft aangesleept dan voorzien, werden de brieven pas later verstuurd. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de periode waarin je beroep kan aantekenen. Je wacht hier wel best niet te lang mee. De rechtbanken zijn ook op de hoogte van de vertraging bij het versturen van de brieven.
  2. Bij beroep wordt enkel gekeken naar het feit of alles correct en legaal is verlopen. Het budget zelf gaat men niet opnieuw bekijken.
  3. Wil je in beroep gaan? Het signaal van een grote groep is soms sterker dan van enkelingen apart. Onafhankelijk Leven verzamelt mensen die hun ongenoegen willen uitdrukken over CF2 en in beroep willen gaan. Stuur een mailtje naar advies@onafhankelijkleven.be en we helpen je graag verder. Via deze link kan je als lid ook inschrijven voor het ronde tafelgesprek. 

Heb je nog geen brief ontvangen maar denk je dat je die wel zou moeten ontvangen hebben? Mail dan naar budgetbesteding@vaph.be

Heb je hier vragen over? Contacteer gerust onze advieslijn.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord