Advieslijn 03 808 22 99

20 jaar persoonlijke assistentie: ‘Als 2 cowboys trokken wij op pad, van ministerie naar ministerie’

Geschreven op ma 4 mei, 2020 door Xander Berbé in de categorie Getuigenis

20 jaar persoonlijke assistentie: ‘Als 2 cowboys trokken wij op pad, van ministerie naar ministerie’

5 mei is de Europese Onafhankelijk Leven dag. Het is in 2020 ook 20 jaar geleden dat het systeem van persoonlijke assistentie ingevoerd werd in Vlaanderen. Voor die gelegenheid spraken we met Antoine (72), de assistent van Jan-Jan Sabbe. Het was Jan-Jan die 20 jaar geleden als eerste het recht op assistentie afdwong.

De allereerste persoonlijke assistent

Antoine is nu 72 en misschien wel de eerste echte persoonlijk assistent in Vlaanderen. Meer dan 20 jaar geleden leerde hij Jan-Jan Sabbe kennen. Jan-Jan, die in 1979 uit een boom viel en volledig verlamd geraakte, had iemand nodig zodat hij zijn leven in eigen handen kon nemen. Nu vinden we dat misschien niet zo een raar idee. Maar in die tijd was het een revolutionaire gedachte. Als je een zware handicap had zoals Jan-Jan ging naar je een voorziening. Het concept ‘persoonlijke assistentie’ bestond ook nog niet in Vlaanderen.

Jan-Jan wilde niet naar een voorziening en heeft als eerste in Vlaanderen een budget afgedwongen bij de overheid. Hij zette de eerste belangrijke stappen richting het persoonlijk assistentiebudget (PAB) en was één van de oprichters van Onafhankelijk Leven vzw. Wij spraken met Antoine die als zijn assistent alles vanop de eerste rij meemaakte.

Er meteen ingedropt

Als ik hem bel, is Antoine in de tuin aan het werken. Hij heeft niet zoveel last van de corona-lockdown, zegt hij. En hij wil graag meer vertellen over zijn tijd met Jan-Jan maar het zit wel al ver in het geheugen.

Antoine: Het is al lang geleden dat ik voor het eerst in contact kwam met Jan-Jan. Ik was verpleger van beroep maar rond mijn 49 was ik op zoek naar iets anders. Op een dag ging ik met Jan-Jan praten, dat klikte meteen en dezelfde dag al gingen we op stap.

Cowboys

Jan-Jan had tetraplegie, een verlamming waardoor hij enkel zijn hoofd kon bewegen. Maar dat hield hem niet tegen. Hij had zelf een camionette waar zijn rolstoel in kon. Samen hebben we héél wat ritten gedaan. Hij vroeg me dan of we op stap konden, soms dezelfde dag nog.

Dan ging ik hem halen. Soms verzorgde ik hem en haalde ik hem uit bed. En dan reden we waar hij naartoe wilde. Naar zijn familie of bijeenkomsten, ook alle ministeries zijn we afgegaan om persoonlijke assistentie voor iedereen mogelijk te maken.

Die ritten waren altijd heel leuk. Wij waren als twee West-Vlaamse cowboys ganse dagen op stap.

Nest eieren

Wist je trouwens hoe het komt dat Jan-Jan uit die boom is gevallen? Tijdens één van onze ritten passeerden we plots de plek waar het gebeurd was. Hij wees de boom aan en vertelde mij dat hij in de top een nest eieren had zien liggen dat hij eruit wilde halen. Ja, Jan-Jan was eigenlijk stiekem een kwajongen (lacht). Maar op weg daarnaartoe was er dat spijtig ongeluk, hij viel van de ladder en brak zijn nek. Ongelooflijk hoe snel een leven kan veranderen.

Ik weet spijtig genoeg niet veel meer van wat we nog allemaal deden in die periode. Omdat het al zo lang geleden is natuurlijk. Maar ook omdat het geen zotte dingen waren. Jan-Jan wilde een gewoon leven hé. En daar kon ik af en toe bij helpen.

Toekomst

Op Independent Living Day erkennen we dat er al een hele weg is afgelegd. Het verhaal van Jan-Jan en Antoine toont dat mooi aan. Jan-Jan overleed in 2008 maar er is ook nog veel werk. Vandaag staan meer dan 20.000 mensen met een handicap op een wachtlijst voor een gewoon leven. Dat blijft onaanvaardbaar. We moeten dus blijven strijden om het werk van Jan-Jan verder te zetten.

Wil je de hele geschiedenis kennen? Hoe een groep mensen met een handicap hebben gestreden voor het recht op een persoonlijk assistentiebudget?

Klik hier

 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord