Advieslijn 03 808 22 99

1533 kinderen en jongeren wachten nog op een PAB

Geschreven op di 25 september, 2018 door Jeroen De Weerdt in de categorie Opinie

1533 kinderen en jongeren wachten nog op een PAB

Het agentschap Jongerenwelzijn stelde pas haar jaarverslag over de Jeugdhulp in 2017 voor. We vinden er duidelijke cijfers terug over het aantal PAB budgethouders, het aantal toekenningen en het aantal wachtenden op een PAB. Daaruit blijkt dat de wachtlijst flink gestegen is, vooral bij de groep jongvolwassenen.

Wachtlijst gestegen met 7%

Op 31 december 2017 wachten 1533 kinderen en jongeren op een PAB. Als we er de kinderen en jongeren bij tellen die wachten op hulp van een Multifunctioneel Centrum (MFC), zijn dat er bijna 4000. Tegenover 2016 is dat een stijging van de wachtlijst met ongeveer 7%. Die stijging is er vooral omdat meer jongvolwassenen hulp vragen. Op 31 december 2017 waren er dat 838. Er is ook meer vraag naar een persoonlijk assistentiebudget.

Die stijgingen hebben volgens het agentschap Jongerenwelzijn vooral te maken met de nieuwe regeling sedert 1 januari 2017 waar voor jongeren die overgaan van minderjarigheid naar meerderjarigheid, zorg continuïteit wordt beloofd. Er is tevens een verhoogde aandacht en belangstelling voor persoonlijke assistentie, als alternatief voor een voorziening.


Gemiddeld 4 jaar wachten op een PAB

Van alle kinderen en jongeren die op 31 december 2017 wachten op een PAB, bedraagt de wachttijd gemiddeld 4 jaar. De gemiddelde wachttijd voor kinderen en jongeren die beroep willen doen op een MFC bedraagt iets meer dan 1 jaar (425 dagen).

228 nieuwe PAB budgethouders in 2017

In 2017 werden aan 228 minderjarigen een PAB toegekend. Daarvoor was 8,6 miljoen euro beschikbaar. De meesten kregen de hoogste budgetcategorieen.702 gezinnen hadden een aanvraag ingediend. Daarvan zijn er dus een flink pak in de kou blijven staan.
De toekenning van een persoonlijke-assistentiebudget (PAB) gebeurt door de intersectorale regionale prioriteitencommissie (IRPC) in elke regio.
Daarnaast kregen 12 minderjarigen ook een PAB via de spoedprocedure. Voor 2 gezinnen bleek dat niet aan de voorwaarden was voldaan.

Meeste kinderen en jongeren doen beroep op een voorziening

In 2017 maken 11.523 kinderen en jongeren gebruik van een MFC. Dit is vergelijkbaar met 2016. De meeste gebruikers zijn tussen de 6 en 17 jaar.

Er zijn op 31 december 2017 in totaal 679 actieve PAB-budgethouders. In 2017 werden alle actieve PAB-budgethouders ouder dan 18 jaar omgezet naar een persoonsvolgend budget (PVB).

De meeste PAB’ers zijn tussen 12-17 jaar (338 personen). Bij zeer jonge kinderen  (0-5 jaar) zijn er het minst PAB’s, maar er is toch een sterke stijging van 6 naar 35 kinderen.


Weg met de wachtlijst!

Volgend jaar zullen zo’n 230 gezinnen ook een PAB krijgen. De meesten gezinnen blijven uit de boot vallen. Gewoon omdat de Vlaamse regering hiervoor niet genoeg geld vrijmaakt. Het wordt tijd dat iedereen zoiets ongehoord vindt. Wij alvast wel. Er is nog tijd om hieraan iets te doen.

Wil je het jaarverslag nalezen? Klik dan hier .

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord