Advieslijn 03 808 22 99

Vlaamse regering geeft 100 miljoen extra in 2019

Geschreven op do 8 november, 2018 door Jeroen De Weerdt in de categorie Opinie

Vlaamse regering geeft 100 miljoen extra in 2019

In 2019 stelt minister Jo Vandeurzen 100 miljoen euro extra beschikbaar voor mensen met een beperking. . Goed nieuws is dat. Dat geld is grotendeels bestemd om meer mensen een persoonsvolgend budget toe te kennen. We verwachten in 2019 daarboveno nog extra middelen om PAB's toe te kennen

De wachtlijst groeit aan

We kregen onlangs van het VAPH nieuwe cijfers over de wachtlijsten voor meerderjarigen. Op 30 juni 2018 stonden 14.605 mensen op de wachtlijst voor een PVB. De grootste groep zit in de laagste prioriteitengroep: 12.607 personen. Daar wachten sommige mensen al 17 jaar op een budget.

In de hoogste prioriteitengroep (PG1) zitten nu 1050 mensen. Zij wachten 3 jaar of minder op een budget. Er wachten ook 1533 gezinnen op een PAB. De gemiddelde wachttijd daar is 4 jaar.

Goed maar niet genoeg

Onze verwachtingen voor 2019 zijn dus hooggespannen. Maar we weten dat zelfs met 100 miljoen euro de wachtlijst voor de meest dringende zorgnoden bij meerderjarigen met een handicap niet zal verdwijnen.

Voorrang aan mensen op de wachtlijst en dringende noden

Op dit moment gebeurt de verdeling van die 100 miljoen. Dat budget dient voor de toekenning van persoonsvolgende budgetten voor meerderjarigen (PVB). Daarnaast voorziet de Vlaamse regering voor 2019 ook extra middelen voor:

  • extra Persoonlijke Assistentiebudgetten (PAB)
  • de uitbreiding van de Rechtstreeks Toegankelijke Hulp (RTH)
  • en het Basisondersteuningsbudget (BOB).

De Vlaamse regering legt prioriteit bij de toekenning van extra PAB’s en PVB’s. Dat is ook wat wij willen. Minstens 15% van het beschikbare budget moet naar de toekenning van extra PAB’s gaan. 85% gaat dan naar PVB’s aan personen die daarop recht hebben volgens de automatische toekenningen (bv in een noodsituatie) en aan personen die op de wachtlijst staan. We volgen dit op de voet en informeren jou van zodra we hierover meer concreet nieuws hebben.

De Wakkere Wachters

Deze regering heeft al veel gedaan. Maar de volgende regering zal meer moeten doen. Onafhankelijk Leven vzw komt op voor al de mensen op wachtlijst. We bereiden een actieplan voor in het kader van de verkiezingen volgend jaar. We lanceerden daarom een nieuwe besloten facebookgroepDe Wakkere Wachters”. Sta jij op een wachtlijst voor PAB of PVB? Sluit je bij deze groep aan!

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord