Advieslijn 03 808 22 99

10 tips om te starten met je PAB

Geschreven op ma 12 oktober, 2020 door Annelies Vande Vyvere in de categorie Assistentie

10 tips om te starten met je PAB

Annelies is één van onze coaches. Al 11 jaar gaat ze enthousiast bij mensen thuis om hen bij te staan met raad en daad. Wat ze geleerd heeft bij het starten en opvolgen van een persoonlijk assistentiebudget? Dat geeft ze je graag mee in 10 handige tips.

Heeft jouw zoon of dochter net een persoonlijk assistentiebudget gekregen? Dat is goed nieuws. Maar je duikt ook in een nieuwe wereld met heel veel nieuwe regeltjes, weet coach Annelies. "Als mensen mogen starten, zijn ze altijd blij. Maar ze zijn ook vaak overweldigd door alle regeltjes en administratie die erbij komen kijken. Daarom deel ik mijn 10 tips die ik geleerd heb als coach."

Lees ook: Gratis opstartpakket voor PAB

TIP 1: Gebruik een aparte map voor alle papieren

Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) verwacht van jou dat je alle zorgkosten registreert via een overeenkomst en dat je de facturen goed bijhoudt. Bewaar alle documenten daarom in een aparte map apart, zodat je meteen alles bij de hand hebt.

Ben je geen krak in administratie? Onze coaches kunnen jou op weg helpen en samen met jou overlopen hoe je dat het beste organiseert. Wist je trouwens dat je een superleuke opstartmap cadeau krijgt van ons als je het gratis opstartpakket aanvraagt? Zo kan je meteen aan de slag!

TIP 2: Gebruik een postbakje

Heb jij op je bureau een aparte schuif of een leeg postbakje? Ideaal! Hierin kan je - zonder nadenken - alle documenten verzamelen die te maken hebben met jouw budget. Plan een vaste dag in om alle brieven, facturen en andere documenten te sorteren en in jouw PAB-map te bewaren.

TIP 3: Werk met domiciliering 

Als budgethouder zal je met verschillende diensten een overeenkomst afsluiten. Die sturen – vaak maandelijks – een factuur op. Dankzij een domiciliëring moet je niet bijhouden wat je nog moet betalen en voorkom je boetes en nalatigheidsintresten.

TIP 4: Plan een vaste betaaldag

Niet voor elke dienst kan je een domiciliëring regelen. Plan daarom een vast moment in waarop je alle betalingen doet voor jouw PAB. Bijvoorbeeld op donderdag de tweede week en de laatste week van de maand. Zo betaal je altijd tijdig de kosten die je met jouw budget hebt gemaakt.

TIP 5: Dien regelmatig kosten in

Dit is een tip waarmee ik heel wat beginnende budgethouders geholpen heb! Op je zichtrekening staat een terugvorderbaar voorschot dat je van het VAPH ontvangen hebt. Hiermee kan je de eerste kosten betalen.

Daarna is het aan jou om je onkosten in te dienen, zodat het VAPH deze terugbetaalt .Plan daarom een vast moment in om kosten in te dienen bij het VAPH en om het saldo op je PAB-zichtrekening op te volgen. Bijvoorbeeld om de 2 of 3 maanden. Zo vermijd je een ontoereikend saldo op jouw zichtrekening.

TIP 6: Maak een overzicht

Je kan op verschillende manieren kosten indienen bij het VAPH: via mijnvaph.be of met een kostenstaat in Excel. Heb je je kosten ingediend? Hou dan voor jezelf een overzicht bij en bewaar dat samen de facturen en rekeninguittreksels die bewijzen dat je deze kosten hebt gemaakt en betaald.

TIP 7: Volg jouw budget op

Je kan in de loop van het jaar meer of minder persoonlijke assistentie nodig hebben. En misschien vergoedt jij je persoonlijke assistent niet altijd op dezelfde manier. Al die keuzes hebben een invloed op de besteding van jouw budget. Sta daarom regelmatig stil bij wat je al besteed hebt en hoeveel je nog kan besteden met de rest van het budget.

TIP 8: Vermijd het gebruik van de bankkaart

Als je een budget ontvangt, dan moet je hiervoor een aparte zichtrekening openen. Je krijgt dan ook een bankkaart van je bank. Daarmee kan je kosten betalen of cash afhalen, bijvoorbeeld om het toegangsticket van jouw persoonlijk assistent te betalen.

Ik raad budgethouders aan om de bankkaart zo weinig mogelijk te gebruiken, omdat er gemakkelijk fouten mee gemaakt kunnen worden. De bedragen die je inbrengt als kosten moeten altijd overeenkomen met wat er van de zichtrekening is gegaan. Als je bijvoorbeeld cash 50€ afhaalt en dat gebruikt om 3 verschillende kosten mee te betalen, dan is het een hele administratie om dat bij te houden. 

TIP 9: Beheer je administratie zelf

Als budgethouder is het belangrijk om je administratie zelf op te volgen. Zorg dat je zelf de betalingen doet of dat je aanwezig bent als iemand anders die voor je doet. 

TIP 10: Laat je bijstaan

Vind je het moeilijk om je PAB-administratie tot een goed einde te brengen? Je bent niet alleen. Onze coaches gaan dagelijks op bezoek bij budgethouders om hen deskundig advies te geven.

Tijdens een huisbezoek gaan we samen met jou alles organiseren zodat jouw administratie vlekkeloos verloopt. Wil je ook graag een coach die jou thuis helpt bij de start van je PAB? Bel gerust de advieslijn om een afspraak te maken.

We hopen dat je met deze tips makkelijker aan de slag kan met je PAB. Zodat je meer tijd en energie krijgt om te investeren in wat écht telt:lLeven op jouw manier met de ondersteuning die dit voor jou mogelijk maakt.

Hulp nodig of een vraag? Bel onze advieslijn

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord