Advieslijn 03 808 22 99

“Ook een leven met een beperking moet een volwaardig leven zijn”

Geschreven op ma 19 september, 2022 door Liesbeth Vergauwen in de categorie Getuigenis

“Ook een leven met een beperking moet een volwaardig leven zijn”

Sebastian (50) is tetrapleeg. Dat betekent dat hij verlamd is aan zijn 4 ledematen. Dankzij een PVB-budget kan hij de hulp inschakelen van verschillende assistenten die hem helpen in het dagelijkse leven. Sebastian is vader van 2 kinderen in co-ouderschap. Daarnaast is hij activist, ambassadeur en bestuurslid bij Onafhankelijk Leven.

Sprong met ernstige gevolgen 

“Ik ben geboren zonder beperking. Na mijn studies ging ik werken voor een internationaal bedrijf waar ik verantwoordelijk was voor een ploeg van 30 mensen. Ik reisde en werkte veel en graag”, begint Sebastian Dürr zijn verhaal.

"In de zomer van 2007 hadden mijn vrouw en ik een huisje in Italië gehuurd. Dat leek ons een ideale vakantie met een zoontje van twee. Op een dag sprong ik in het zwembad, precies zoals ik al honderden keren gedaan had. Ik deed niet speciaal anders, maar toch brak ik mijn nek. Na 10 dagen op de intensieve zorgen ben ik wakker geworden. Ik kon niet bewegen of praten, enkel knipperen met mijn ogen. Ik verbleef 18 maanden in het ziekenhuis voor een zware revalidatie."

“Ik kwam thuis in een samenleving die niet klaar was voor mij"

“In de eerste maanden na mijn ongeval kon ik mijn nieuwe leven niet aanvaarden. Ik maakte me zorgen en had veel vragen. Heeft zo’n leven nog zin? Kan ik een waardige vader zijn? Wat met mijn dromen? Ik raakte in een depressie, wat uiteraard een heel natuurlijke reactie is. Mijn arts schreef medicatie voor in plaats van me naar een psycholoog te sturen. Ik ging door diepe dalen toen ik besefte dat dit leven vanaf nu mijn nieuwe realiteit was. Ik was er ook van overtuigd dat een leven met een handicap geen echt leven kon zijn.”

"Ik werd ook geconfronteerd met een samenleving die niet klaar was voor mij, ik kreeg heel vaak het gevoel dat ik uitgesloten werd. Op veel plaatsen kon ik niet meer binnen, mensen spraken over mijn hoofd heen, ik kon niet meer gaan of staan waar ik wou. Restaurants moest ik kiezen op basis van toegankelijkheid, we konden niet meer gaan waar we het vorige keren lekker of aangenaam vonden. De schuldsaldoverzekering voor mijn woninglening was drie keer zo hoog, ik kon maar 1 wagen kiezen voor mijn eigen transport, de trein nemen vanuit mijn eigen dorp kon ik niet meer. Ik had toen nog geen assistentiebudget en deed alleen de noodzakelijke verplaatsingen. Mijn wereld werd op korte termijn heel klein en eenzaam."  

“Met mijn budget ging een nieuwe wereld voor me open” 

"Toen ik recht kreeg op mijn assistentiebudget, ging een nieuwe wereld voor mij open. Ik kon zelf kiezen wie me op welk moment kon ondersteunen, ik kon een actieve vader zijn voor mijn kinderen, werken, met familie en vrienden gaan eten, gaan zwemmen en ook eens op vakantie gaan. Het gaf me het gevoel om weer deel uit te maken van de samenleving, mijn kinderen kregen terug het gevoel dat hun papa weer kon meedoen."

"Een inclusieve samenleving is een gelukkigere samenleving"

“In die periode leerde ik ook Onafhankelijk Leven kennen. Daardoor ontdekte ik dat het mogelijk is om ook met een beperking de touwtjes in eigen handen kan nemen. Dat gaf mij moed. Zo ontdekte ik dat er ook een positief verhaal is. Door te praten met andere mensen met een beperking besefte ik dat een leven met een beperking ook een volwaardig leven kan zijn. Dankzij een persoonsvolgend budget kan ik mijn leven echt in handen nemen. Ik woon nu zelfstandig in een huis dat aangepast is aan mijn noden en ik kan zelf de nodige assistentie regelen. Als ambassadeur spreek ik in scholen en bedrijven. Ik vertel over persoonlijke assistentie: wat dat voor mij en mijn leven betekent en vooral dat persoonlijke assistentie een recht is dat in het VN-verdrag is vastgelegd.

Door mijn verhaal te vertellen, hoop ik anderen te inspireren en hen te overtuigen dat mensen met een handicap het recht hebben om hun leven zo zelfstandig mogelijk in te vullen. En waar nodig kunnen zij zich laten ondersteunen door Onafhankelijk Leven. Want ook wij willen gewoon graag werken, leven en genieten zoals iedereen.”

Vertel ook je verhaal

Veel van onze leden hebben een straf verhaal te vertellen. Wil jij je ervaring delen met andere leden van Onafhankelijk Leven? Laat je gegevens hier achter.

Ja, ik wil mijn verhaal vertellen

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord