Advieslijn 03 808 22 99

“Ik moest mijn voltijdse assistentie stopzetten omdat mijn budget niet geïndexeerd wordt”

Geschreven op ma 19 september, 2022 door Liesbeth Vergauwen in de categorie Getuigenis

“Ik moest mijn voltijdse assistentie stopzetten omdat mijn budget niet geïndexeerd wordt”

Thomas* is te vroeg geboren. Hij is rolstoelafhankelijk en heeft een probleem aan de ogen waardoor hij slecht ziet en moeilijk kan lezen. Daardoor heeft hij hulp nodig om zelfstandig te wonen. Dankzij een PVB-budget kan hij zelf bepalen welke zorg hij nodig heeft. Helaas volstaat zijn budget niet langer doordat het loon van zijn assistent geïndexeerd is en zijn budget nog niet.

“Vroeger woonde ik in een ADL-woning. Daardoor had ik geen inspraak in mijn zorg, dat werd voor mij bepaald. Ik was toen erg ongelukkig en ik voelde me niet goed in mijn vel. Toen ontdekte ik dat ik een persoonlijk assistentiebudget kon aanvragen zodat ik zelf kon bepalen hoe ik mijn leven zou inrichten. 

Dat budget heb ik enkele jaren geleden gekregen. Doordat ik mijn leven in eigen handen kan nemen, ben ik veel gelukkiger geworden. Ik voel me nu geestelijk gezonder omdat ik zelf kan bepalen hoe mijn zorg eruit ziet en door wie ik verzorgd word.”

Voltijdse assistent is niet meer betaalbaar

“Tot enkele maanden geleden had ik een voltijdse assistent op wie ik 38 uur per week kon rekenen. Maar toen ontdekte ik op de website van het VAPH dat ik haar niet langer kon betalen met mijn budget. Het loon van de assistent is geïndexeerd en dus hoger geworden.

Maar mijn budget wordt pas begin volgend jaar geïndexeerd. Ik ben mijn assistent dus verloren omdat ik haar niet meer kon betalen. 

Ondertussen heb ik een nieuwe assistent gevonden die 16 uur per week voor mij werkt. Ze komt op dinsdag en donderdag om me te helpen: soms gaan we samen ergens naartoe, maar het kan ook zijn dat ze me helpt bij mijn administratie of om te koken. 

Op andere dagen doe ik een beroep op andere organisaties zoals Familiezorg of zoek ik vrijwilligers of zelfstandigen die mij af en toe kunnen ondersteunen. Zo heb ik ondertussen een ploegje gevormd van mensen die me helpen als dat nodig is. Ze zitten allemaal in een Whatsapp-groepje waarin ik mijn zorgvraag kan zetten. Zo vind ik meestal iemand om me te helpen. 

Natuurlijk zou het gemakkelijker zijn om 1 of 2 vaste assistenten te hebben, maar dat kan niet meer omdat ik te weinig budget heb.”

“Nieuwe assistenten weten soms niet eens hoe een rolstoel werkt”

Thomas besteedt heel wat tijd in de zoektocht naar hulp.

“Ik ben selectief en vraag nieuwe assistenten altijd om eerst bij mij op gesprek te komen. Alleen mensen bij wie ik een goed gevoel heb, neem ik op in mijn vaste ploeg op wie ik een beroep kan doen. Telkens opnieuw de juiste zorg vinden, is niet makkelijk.

Als ik een vacature plaats via een uitzendkantoor, dan vraag ik om een assistent te zoeken die al wat kennis heeft van zorg. Maar er is niet altijd een kandidaat beschikbaar. Dan proberen ze me uit de nood te helpen door me iemand voor te stellen zonder ervaring. Dan moet ik alles nog uitleggen: hoe een rolstoel in elkaar zit of hoe een tillift werkt.

Ik vind het sympathiek dat mensen een zinvolle job zoeken en als persoonlijk assistent aan de slag willen gaan. Maar ik wil liever niet het proefkonijn zijn. Zeker niet als ik die persoon maar voor enkele uren kan inschakelen door mijn beperkte budget.”

Thomas heeft een herziening aangevraagd van zijn budget.

“Mijn vraag komt er ook omdat mijn handicap is verergerd en ik daardoor 7 dagen per week hulp en assistentie nodig heb. Een MDT (multidisciplinair team) heeft me geholpen bij de aanvraag voor ondersteuning. Mijn herziening is goedgekeurd, ik sta nu op de wachtlijst in prioriteitengroep 2 om meer hulp te kunnen inkopen.”

*Onze budgethouder wilde anoniem getuigen, dus we gebruiken niet zijn echte naam.

Vragen over dit onderwerp?

In dit artikel lees je meer over de indexeringen van het minimumloon en de gevolgen voor je budget. Je kan ook terecht bij onze advieslijn: bel hen via 03 808 22 99 of stuur hen een mailtje!

Zelf je verhaal vertellen? 

De budgetten worden elk jaar in januari geïndexeerd. Ondervind je zelf ook gevolgen van het feit dat je budget nog niet is geïndexeerd? Vertel ons dan zeker je verhaal!

Ja, ik wil mijn verhaal vertellen

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord