Advieslijn 03 808 22 99

“Heel belangrijk om vanuit heel Europa onze stem te laten horen”

Geschreven op di 6 september, 2022 door Kurt Jacobs in de categorie Acties

“Heel belangrijk om vanuit heel Europa onze stem te laten horen”

Liesbeth en Lizy zijn van de partij op de Freedom Drive in Brussel. Volgens hen is het heel belangrijk om met zo veel mogelijk mensen vanuit heel Europa onze stem te laten horen.

De Freedom Drive komt nu echt dichterbij! Van maandag 26 tot en met woensdag 28 september laat de ‘Independent Living’-beweging van Europa haar spierballen rollen. Mensen met een handicap uit heel Europa komen er samen om elkaar te ontmoeten en op te komen voor hun rechten. Ook Liesbeth en Lizy zijn terug van de partij en kijken nu al uit naar eind september.  

Lizy: “Ik heb zelf al 5 edities van de Freedom Drive meegemaakt, 3 in Straatsburg en 2 in Brussel. Zelf ben ik 19 jaar budgethouder en draag ik de rechten van personen met een handicap hoog in het vaandel. Toch worden die rechten nog altijd met de voeten getreden, het is daarom heel belangrijk om onze stem te laten horen. De Freedom Drive is daar de uitgelezen kans voor. Naast het protest, leg je er contacten met lotgenoten over heel de wereld. Het zal sowieso anders zijn dan de voorbije edities, want enkele grote namen van de ENIL-beweging zijn helaas overleden. Maar ik ben er zeker van dat ze een mooi plaatsje zullen krijgen in deze editie en dat we zo laten zien dat we hun werk verderzetten.”

Liesbeth voegt toe: “Van het hoge noorden tot het zuidelijke Griekenland, allen stappen of rollen we in een kleurrijke mars richting het Europese parlement, om daar onze verwachtingen duidelijk te stellen wat betreft het waarmaken van het VN-verdrag voor mensen met een handicap. We zijn vastberaden en samenhorig. We scanderen slogans en zingen uit volle borst, met een paar honderd gelijkgestemden uit alle hoeken van Europa en daarbuiten. Nadien wisselen we ook ervaringen uit. Zelf wil ik te weten komen hoe men in Zweden het gedachtegoed van Independent Living in werkelijkheid brengt als je zoon of dochter een ernstig verstandelijke beperking heeft. Wij komen niet samen omdat wij iets niet kunnen of omdat we een beperking hebben. Wij zijn daar samen omdat we iets kunnen: Europese politici wijzen op wat we nodig hebben om midden in de samenleving te leven en elkaar te versterken. Je moet het meemaken om te voelen. Verbondenheid troef!”

Naast Liesbeth en Lizy zijn ook heel veel andere ambassadeurs van Onafhankelijk Leven van de partij. Ze laten zien dat de rechten van mensen met een handicap dringend een hogere plaats op de politieke agenda verdienen.

Praktisch

Op deze pagina vind je alle informatie terug over de Freedom Drive.

Ook zin gekregen om te gaan? Kom massaal af en laat zien dat we opkomen voor onze rechten!

Dinsdag 27 september is het de protestmars. Vanaf 10u stappen we samen door Brussel om onze stem te laten horen. Daarna is er een picknicklunch op het plein voor het Europees Parlement.

Zin om er bij te zijn? Stuur dan zeker een mailtje naar dylan.masse@onafhankelijkleven.be, hij bezorgt je meer informatie.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord