Advieslijn 03 808 22 99

’Ik had vrijheid nodig. Dankzij Jan-Jan heb ik die nu’

Geschreven op vr 18 mei, 2018 door Xander Berbé in de categorie Getuigenis

’Ik had vrijheid nodig. Dankzij Jan-Jan heb ik die nu’

Dominiek Porreye is 54, heeft een verstandelijke beperking en woont helemaal zelfstandig met de hulp van zijn assistenten en zijn netwerk. Maar toen Dominiek Jan-Jan leerde kennen in 1995 woonde hij nog in een voorziening waar hij zich niet goed voelde. Ze sloten een contract. ‘Binnen 2 jaar zou Jan-Jan me uit de instelling helpen. Het heeft niet eens zo lang geduurd.‘

Kan je jezelf even voorstellen?

Dominiek Porreye: ‘Ik ben 54 en ik heb een verstandelijke beperking. Maar ik kan met fierheid vertellen dat ik sinds 2004 volledig zelfstandig woon in het Groot Begijnhof te Sint Amandsberg. Ik kom op voor de rechten van personen met een beperking. Zo zetel ik in tal van organisaties die in het teken staan van deze rechten, zoals Onafhankelijk Leven vzw, Grip vzw, Onze Nieuwe Toekomst vzw, adviesraad van de stad Gent, etc. Als persoon met een beperking moet je vechten voor je rechten. Dat zou ik iedereen aanraden.’
’Maar ik houd ook van gewone dingen hoor. In mijn vrije tijd houd ik mij graag bezig met filmen, reizen, gezellig een koffietje drinken en een taartje eten.’

En hoe heb je Jan-Jan leren kennen?

Dominiek: ‘Op een congres in Brugge ergens in 1995, denk ik. Het ging over persoonlijke assistentie en inclusie. Maar het werken met een budget om assistenten aan te werven was toen nog maar een proefproject. En ook nog niet mogelijk voor mensen met een verstandelijke beperking. Ik raakte met Jan-Jan aan de praat en vertelde dat ik in een voorziening zat waar ik me niet goed voelde. Daar waren veel redenen voor. We konden bijvoorbeeld zelf niet kiezen wat we aten of wanneer we gingen slapen. Ik wilde dat wél. Ik had vrijheid nodig. Dankzij Jan-Jan heb ik die nu.’

‘We zagen elkaar regelmatig. Iedere zondag aten we samen een éclairke. Die zondagen mis ik nog altijd. Jan-Jan is voor mij een heel belangrijk persoon, ik zie hem als mijn broer. Uiteindelijk sloten we een contract. Binnen 2 jaar zou Jan-Jan me uit de voorziening helpen. Het heeft niet eens zo lang geduurd.’

En hoe heeft Jan-Jan je dan geholpen?

Dominiek: ’Hij heeft gezorgd voor een netwerk rondom mij, voor het aanstellen van persoonlijke assistenten en hij heeft ook een grote bijdrage geleverd ten aanzien van mijn zelfstandig leven. Door Jan-Jans motivatie ben ik volledig zelfstandig gaan wonen.‘

Jan-Jan is 10 jaar geleden overleden. Is er iets dat je hem nu zou willen zeggen?

Dominiek: ’Ik zou hem willen zeggen dat ik hem mis. We hadden de plannen om nog meer te verwezenlijken in functie van de rechten van mensen een beperking. Ik had dit nog heel graag verder met hem willen uitwerken. Maar ik zou toch daarbij willen zeggen dat ik gelukkig ben met de manier waarop ik nu kan leven.’

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord