Advieslijn 03 808 22 99

‘Rolstoelvriendelijk straatbeeld geeft welkom gevoel’

Geschreven op ma 8 juni, 2015 door Mathias Van Hove in de categorie Nieuws

‘Rolstoelvriendelijk straatbeeld geeft welkom gevoel’

Hendrikje Reynaert is ambassadeur van Onafhankelijk Leven vzw en erg begaan met toegankelijkheid. In haar thuisbasis Ternat probeert ze alvast lokaal haar steentje bij te dragen aan een toegankelijke Gemeente. Vorige maand  ging Hendrikje op city trip naar New York met haar gezin. Als rolstoelgebruiker maakte ze een mooi verslag over de toegankelijkheid van ‘The Big Apple’…

Lees haar verslag en bemerk dat toegankelijkheid een kwestie van mentaliteit is en niet veel hoeft te kosten.

Een stad zoals in de films

Het wauw gevoel van New York City overviel ons al in de taxi op weg naar het hotel. Eens de voorstad voorbij (net zoals België zei mijn dochter Marthe) verrezen de flatgebouwen uit de grond en reden we het NY binnen dat we kennen van de films.

Het hotel


Het is niet moeilijk om rolstoelvriendelijke hotels te vinden in NY volgens het internet. Inderdaad, behalve het te steile hellinkje om de badkamer te betreden en de wat ongelukkig geplaatste  handvaten bood dit hotel ons wat het beloofde op de site. Het lange hellende vlak om binnen te komen was in ieder geval uitnodigend.

De bussen-of hoe het zou moeten zijn.

We namen 4 keer de bus in NYC en twee keer stond er een tweede rolstoelgebruiker te wachten op dezelfde bus. Dat wil veel zeggen over de rolstoeltoegankelijkheid van New Yorkse bussen. Op de foto  zie je hoe een lift wordt bediend door een druk op een knop door de telkens zeer vriendelijke chauffeurs. Veel aangepaste bussen in het buitenland zijn trouwens van Belgische makelij...

 

 

 

De stoepen

Het stratenplan in NYC is gebaseerd op een rasterpatroon. Wat wil zeggen  dat op elk kruispunt welgeteld 4 straten uitkomen, en dus 8 stoepen. Elke stoep, zonder uitzondering, eindigt op een zeer rolstoelvriendelijke helling, 8 per kruispunt, om gemakkelijk de straat over te steken. Behalve een paar losliggende stenen, geen obstakels dus bij het doorkruisen van het stratenplan van NY. Ook merk je dat de wetgeving eigenaars verplicht om hun winkels rolstoeltoegankelijk te maken. Eenvoudige oplossingen, bijvoorbeeld wat beton voor de drempel zoals op deze foto, zie je dikwijls.

 

 

Rolstoelvriendelijk straatbeeld geeft welkom gevoel


Rolstoelgebruikers zijn opvallend meer aanwezig in het New Yorkse straatbeeld dan in dat van Brussel bijvoorbeeld. Voorbijgangers zijn uiterst respectvol en behulpzaam en het straatbeeld is bezaaid met rolstoelpictogrammen. Dat geeft je als rolstoelgebruiker een erg welkom gevoel. Meermaals zagen we aan winkelruiten het rolstoelicoon vergezeld van het opschrift ‘voor hulp bel hier’.

 

 

 

Het Museum of modern Art

We stonden achteraan in de file bij de ingang van het museum en onmiddellijk kwam een vriendelijke dame ons halen en loodste ons alle wachtenden voorbij. Aan de kassa volgde de volgende verrassing, begeleiders en kinderen beneden 18 gratis, Emma als student aan halve prijs. Dit bezoekje aan dit ongelofelijke museum kostte ons minder dan de helft van wat we verwachtten.

Home sweet home

Thuiskomen van een geslaagde reis gaat bij mij altijd gepaard met een intens ‘home sweet home’ gevoel. Het fotoboek in elkaar knutselen is een perfecte afronding van de reis. Vanaf volgende week ligt het ter inzage op onze salontafel!

 

Heb je ook een verhaal dat je graag wil delen? Neem gerust contact op met Mathias van Onafhankelijk Leven vzw via mathias@onafhankelijkleven.be

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord