Advieslijn 03 808 22 99

‘Ik help Glenn om zijn leven te leiden op zijn manier. Dat geeft veel voldoening’

Geschreven op zo 18 oktober, 2020 door Xander Berbé in de categorie Getuigenis

‘Ik help Glenn om zijn leven te leiden op zijn manier. Dat geeft veel voldoening’

Kenny werkt al 6 jaar als vaste persoonlijke assistent bij Glenn. Daardoor kan Glenn, ondanks zijn handicap, zelf zijn eigen leven leiden. Maar wat houdt dat in, werken als persoonlijk assistent? En hoeveel verdient een assistent?

Wie? Glenn is 30 en al jaren lid en ambassadeur van Onafhankelijk Leven. Door zuurstoftekort bij de geboorte heeft Glenn een hersenverlamming (cerebral palsy of CP). Hij zit in een elektrische rolstoel en praat soms moeilijk. Maar hij neemt graag zijn leven in eigen handen, onder andere met de hulp van Kenny. 

Kenny is 39 en woont in Sint-Truiden, op een half uur rijden van Glenn. Hij werkte vroeger in de bouw als elektricien maar begon in 2014 als persoonlijke assistent bij Glenn. Kenny woont samen met zijn vriendin en heeft een dochtertje. Zijn hobby’s zijn motorrijden en honden trainen in de hondenschool.

Hoe ben je bij deze job terechtgekomen?

Ik ben er ingerold. Mijn vriendin kende Glenn al en we zijn een paar keer samen iets gaan drinken. We hadden een leuk contact en uiteraard ging ik graag met hem eens mee naar München om hem hier en daar wat te helpen.

In 2010 zat ik in een auto-ongeval en sindsdien heb ik altijd last van mijn enkel. Verder werken in de bouw was niet ideaal. Toen Glenn me na onze trip in München opbelde met de vraag of ik zijn assistent wilde worden, twijfelde ik wel even. Maar ondertussen zijn we 6 jaar verder en ik beklaag het mij zeker niet.

Hoe zien je dagen als persoonlijke assistent eruit?

Dat is erg gevarieerd. Ik help Glenn bij alles wat iedereen doet in het dagelijks leven: bij het eten, naar het toilet gaan en hem klaarmaken om ergens naartoe te gaan. ’s Ochtends kom ik toe en meestal zijn de voormiddagen rustig. Tussendoor komt de kinesist en help ik Glenn met de transfer naar bed en terug in zijn rolstoel.

In de namiddag ben ik vaak chauffeur. Dan rijd ik waar hij naartoe moet of wil. Ik ben er om Glenn zijn eigen leven te laten leiden. Toch op z’n minst van maandag tot vrijdag van half tien tot vier uur. In de uren daarnaast heeft Glenn andere hulp, zoals zijn zus Gill die hem ook veel bijstaat als assistent.

Het contact met Glenn ondertussen is fijn. Soms discussiëren we eens over de politiek of de regeringsvorming. Hij heeft overal zijn eigen gedacht over. En bij alles wat we doen, houd ik een oogje in het zeil. Glenn praat wat stil en soms onduidelijk maar omdat ik hem al jaren ken, begrijp ik alles wat hij zegt. Dus dan help ik soms tijdens conversaties, wel enkel als het echt nodig is.

En dan de vraag: hoeveel verdien je, als je dat wil zeggen?

Daar heb ik geen probleem mee. Ik verdien iets minder dan 1.400 euro per maand. De verloning gaat via het sociaal secretariaat Securex. Daarnaast krijg ik ecocheques, vakantiegeld en uiteraard telt die verloning mee voor mijn pensioen. Glenn betaalt dit loon met zijn persoonsvolgend budget.

Ik ga er niet rijk van worden maar ik vind het wel een degelijk loon. Ik krijg veel voldoening van mijn job.

Wat is voor jou een belangrijke troef van je werk als persoonlijke assistent?

Het feit dat ik mensen kan helpen is erg dankbaar. Ik krijg ook inkijk in andermans leven. Hoe Glenn omgaat met zijn leven en handicap daar leer ik van.

Daarnaast vind ik het fijn dat mijn werkdagen niet voorspelbaar zijn. Ik kom ’s morgens bij Glenn toe en verneem dan wat we gaan doen. Het zijn vaak geen geplande activiteiten. Soms blijven we thuis, andere dagen gaan we de stad in, naar de winkel of bij familie of vrienden op bezoek. Het is een voordeel dat ik graag met de auto rijd.

Ik heb Glenn onlangs ook bedankt dat ik hem al die jaren heb mogen helpen. Het is natuurlijk helemaal iets anders maar ik ben een jaar geleden vader geworden en ik heb het gevoel dat ik door bij Glenn te werken ‘zorgzamer’ ben geworden.

Glenn is 10 jaar jonger en jullie hebben een goeie band. Geef je hem soms advies?

Ik ben er niet echt om hem advies te geven. Glenn maakt zijn eigen beslissingen. Al zou ik hem soms willen zeggen dat hij niet met iedereen moet inzitten. Glenn is heel zorgzaam voor anderen en als iemand een probleem heeft, zoekt hij direct of hij dat kan oplossen. En dat komt hem soms zwaar te staan.

Heb je nog tips voor mensen die willen beginnen als persoonlijk assistent?

Ik help Glenn om zijn leven te leiden op zijn manier en dat geeft veel voldoening. Maar daarvoor moet er een klik zijn. Zo kan je altijd jezelf blijven in je werk.

Interesse in een job als assistent? Op websites als Zorgenassistentie en Zorgwijs vind je heel wat mensen die op zoek zijn naar een assistent of kan je jezelf voorstellen als kandidaat.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord