Advieslijn 03 808 22 99

‘Ik heb er nog geen dag spijt van’

Geschreven op di 24 juli, 2018 door Xander Berbé in de categorie Getuigenis

‘Ik heb er nog geen dag spijt van’

Nadine Baes is 64 en heeft 2 adoptiekinderen met Down: Omar (29) en Remco (28). Bij de start van de persoonsvolgende financiering besloten ze het dagcentrum stop te zetten, het budget in handen te nemen en te gebruiken voor wat Omar en Remco zélf willen. En dat is niet hetzelfde.

Omar en Remco zijn totaal verschillend. Een rock-'n-roller en een Buddha zei je? 

Ja, Omar is 29 en hij is de rustige, verstandige. Hij kan met de pc werken. Ik weet niet hoe hij het doet. Maar nu leert hij zelfs wat dingen aan mij.

En Remco is 28. Hij is een echte rock en roller, een danser. Hij gaat nu naar Platform K waar hij een professionele opleiding krijgt tot podiumdanser.

Andere interesses, andere ondersteuning?

Ja, het is nog niet zo lang dat ze hun interesses echt kunnen uitwerken. Ze gingen een paar dagen per week naar een dagcentrum maar dat was niets voor hen. Te weinig activiteiten. Er zitten daar heel wat oude mensen. Tijdens de ateliers knutselen of breien ze. Dat hielp hen niet vooruit.

We besloten alles anders te doen toen ze een persoonsvolgend budget (PVB) kregen.

Jullie namen de ondersteuning van Omar en Remco zelf in handen. Was dat een moeilijke beslissing?

Nee, ik zou het zo opnieuw doen. We probeerden natuurlijk eerst zoveel mogelijk uit te zoeken. Hun budget ging vroeger helemaal naar het dagcentrum. Eigenlijk doen ze via voucher maar wat ze willen. Daar wilden wij tegen opkomen, het budget in handen nemen en gebruiken voor wat Omar en Remco zélf willen. Ze zijn niet hetzelfde hé.

Maar de ondersteuning en administratie plots zelf in handen nemen was niet simpel. We maakten een afspraak met Ife, een coach van Onafhankelijk Leven. Zij heeft ons alles goed uitgelegd en komt nu af en toe langs om te helpen met de administratie. Met een dienst ondersteuningsplan (DOP) zoeken we de belangstelling van Omar en Remco uit.

Op 1 juli 2017 hebben jullie het dagcentrum stopgezet. Welke ondersteuning krijgen Omar en Remco nu?

Mijn partner Christian werd persoonlijk assistent. Mijn man is acht jaar geleden overleden en ik heb nu een nieuwe partner sinds de laatste 3 jaar. Hij is jonger dan ik, een excellente papa en een geweldige assistent voor Remco en Sabbe.

We gebruiken het PVB vooral voor vervoer en assistentie van Remco en Omar. Remco gaat dansen bij Platform K. Vroeger betaalden we dat zelf. Nu kan het gelukkig met het budget.

En wat was het effect op Omar en Remco?

Ze zijn blij. Ze kunnen nu meer zichzelf zijn en hun eigen ding doen. Remco wil graag professionele podiumdanser worden. Daarvoor moet hij veel oefenen en regelmatig mee naar dansvoorstellingen.

Omar heeft interesse in letters en schrijven. Hij is rijp om te leren en daar is nu eindelijk tijd voor. Dat ze zich zo ontwikkelen, dat was vroeger niet mogelijk geweest. Ik heb er nog geen dag spijt van.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord