Advieslijn 03 808 22 99

‘Ik ben zo fier op je, mien keppe’

Geschreven op di 18 december, 2018 door Xander Berbé in de categorie Getuigenis

‘Ik ben zo fier op je, mien keppe’

Marc is 57, heeft een niet-aangeboren hersenletsel en woonde een tijdlang in een woonzorgcentrum. Veilig leefde hij er wel, maar écht leuk was anders. Marc wou de touwtjes van zijn leven zelf in handen houden en draaide het roer om. Nu woont hij in Triamant Aunove, een vernieuwende, inclusieve woonvorm in Zottegem.

Vroeger woonde je in een woonzorgcentrum, maar dat was niets voor jou?

Niet echt. Ik ben altijd actief geweest. Voor mijn NAH werkte ik lange dagen bij Beaulieu en in mijn vrije tijd was ik jockey bij paardenrennen. En dan zit je plots in een woonzorgcentrum. Ik voelde me wel veilig maar echt leuk was anders.

Ik zat tussen zieke ouderen, achter de sanseveria’s. Terwijl ik naar lucht en licht snakte, en zo graag léven wou! Gelukkig heb ik een bewindvoerder Sabine die mij door en door kent, mee out-of-the-box denkt en mijn levenskwaliteit voorop stelt.

Met haar hulp verhuisde je naar Zottegem en nu heb je het wél naar je zin?

Ja, ik heb een voorliefde voor de natuur. Ik ben een echt buitenmens. Letterlijk: ik kom graag buiten én onder de mensen. Waar ik nu woon, ben ik veilig en vrij. Ik geniet van mijn autonomie én het contact met de buren. Ik verhuis niet meer. In deze buurt wil ik wonen tot mijn oude dag.

Je woont nu in Triamant Aunove, een innovatief woonproject voor jong en oud.  Wat moet ik me daarbij voorstellen?

Wel, ik woon nu zelfstandig in een buurt voor een mix van generaties. Heel gewoon, tussen mensen met én zonder zorgvraag. Ik hoor erbij, net als eenieder ander. Ik kan gewoon Marc zijn.

Ik woon in mijn eigen, betaalbare flat. Ik ga naar de winkel, maak een wandeling en ga op bezoek bij mijn vriendin in Wakken wanneer ik dat wil. Ik zit zelf aan het stuur en dat is pas vrijheid.

In het woonzorgcentrum voelde je je veilig omdat je veel ondersteuning had. Hoe is dat nu?

Ik heb hier heel wat hulp. Formele zorg komt naar me toe in de flat. Een persoonlijk assistent op vaste momenten en noodassistentie is er via Triamant. Het thuiszorgteam is de klok rond beschikbaar. Met mijn persoonlijk assistent van Fiola vzw ga ik wekelijks op stap. Onlangs gingen we samen meubels kopen bij IKEA. Ik geniet van die gewone dingen.

Informeel stimuleert Triamants woon- en leefcoach me om aan buurtactiviteiten deel te nemen, zoals de comedy avond met Jacky Lafon of de voorbereidingen van de kerstmarkt. Dankzij hen durf ik weer dromen. Soms overweeg ik om ooit weer te gaan fietsen… maar daar neem ik nog even mijn tijd voor.

En dan heb je nog Annelies de coach van Onafhankelijk Leven die nauw samenwerkt met mijn bewindvoerder voor de organisatie van de zorg, de budgetplanning en de administratie naar VAPH.

En nu geniet je van het contact met je buurt?

Ja, ik kom goed overeen met de buren. In het bijzonder met mijn buurvrouw Nadine, ook hoofdverpleegkundige bij Triamant. Toen ik onlangs een spiegeleitje aan het bakken was, kwam ze verlekkerd op de geur af. Ze spotte onze foto in mijn keuken. ‘Zo schoon, ik ben zo fier op je, mien keppe’, zei ze. En eerlijk gezegd? Ik ook op mezelf. Zeg nu zelf, ik heb het hier toch prima voor mekaar?

Meer info over de woon- en leefbuurten van Triamant vind je hier

 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord
Sluiten

Heb jij een minuutje voor ons?

Beantwoord enkele vragen en help ons om de website te verbeteren.

Dankjewel!

Ga naar de vragenlijst