Advieslijn 03 808 22 99

‘Dan doen we het zelf wel!’ Met een beperking naar de verkiezingen

Geschreven op ma 8 oktober, 2018 door Cor Van Damme in de categorie Acties

‘Dan doen we het zelf wel!’ Met een beperking naar de verkiezingen

Vele duizenden Vlamingen stellen zich kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober. We laten een aantal kandidaten met een beperking aan het woord. We doen meteen ook een oproep naar andere kandidaten met een beperking. Wij zijn op zoek naar jullie!

Onafhankelijk Leven vzw vormt de voorhoede van de emancipatiebeweging van mensen met een beperking.  En dat al decennia lang. Waar mensen met een beperking derderangs burgers waren met weinig tot geen zelfbeschikking evolueren we in Vlaanderen gestaag naar een samenleving waar ook deze groep mensen eigen regie krijgt en opneemt.

Eén van de meest uitgesproken vormen van dergelijk volwaardig burgerschap is het opnemen van politieke mandaten. In deze functies krijg je niet alleen de knoppen van je eigen leven in handen, je bepaalt mee de toekomst van een hele gemeenschap. Je wordt echt serieus genomen!

Dat zien wij natuurlijk heel graag gebeuren. Daarom geven we deze kandidaten met veel plezier een platform om het over hun engagement te hebben. Stuk voor stuk hebben ze ook een boodschap voor mensen met een beperking die misschien een duwtje in de rug nodig hebben.

Tom De Grauwe - Open VLD Lochristi – plaats 15

Tom

Ik doe mee!
Na mijn ervaring als lid van de Gaph (Gemeentelijke adviesraad voor personen met een handicap) vond ik het tijd om naast advies ook daadwerkelijk zelf dingen te verwezenlijken en actie te ondernemen.

Jij ook?
Er is absoluut nood aan meer visie m.b.t. toegankelijkheid in het algemeen. Op gemeentelijk niveau kunnen we hier heel mooie dingen verwezenlijken. Voor personen met een beperking maar ook voor ouderen bijvoorbeeld. Overal is er vraag naar meer engagement en inspraak van gebruikers adviesraden hebben zelden volk te veel. Zo’n raad kan een heel mooie tussenstap zijn richting een politiek mandaat.

Jan Tondeleir – SP.A Plus Wetteren –  plaats 1

Jan

Ik doe mee!
Ik doe dit heel graag. Het politieke beestje heeft me in '93 al gebeten toen ik een plaatselijke afdeling startte van toen nog Agalev. De Zwarte Zondag van '91 was daar niet vreemd aan. Ik vond toen dat ik lang genoeg politiek dakloos was geweest en wou niet langer enkel langs de kant staan roepen, zeker niet op plaatselijk vlak, waar ik al langere tijd actief was in de Wereldwinkel, scouts en vredesbeweging. Ik heb mijn engagement in de politiek stilletjes laten uitdoven in 2003, wegens enigszins ontgoocheld, om mij in 2007 bij de herverkiezingen in Wetteren terug te engageren voor de sp.a. In 2010 was ik tot het einde van de legislatuur OCMW raadslid, wat dicht bij mijn interesses lag en na de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 werd ik als derde op de lijst door mijn partijbestuur gevraagd te gaan zetelen als gemeenteraadslid. Ik heb me wel steeds voorgenomen om mij niet te focussen op alles wat met handicap te maken heeft. Enkel als het te gortig wordt op vlak van ontoegankelijkheid bvb, ga ik wel door op dat thema.

Jij ook?
Mijn advies aan andere mensen met een beperking is simpel : doe het enkel als je het ook heel graag wil doen. Laat je ook nooit gebruiken omdat een persoon met een handicap nu eenmaal goed staat op een lijst. Weet dat het politieke bedrijf, zelfs op gemeentelijk vlak, geen speeltuin is en zorg dat je ook naast de politiek een breed netwerk blijft hebben. Veel vrienden maak je namelijk niet in de politiek, om een boutade te gebruiken. Wie nu plots zin krijgt gaat wel weer 6 jaar moeten wachten of zich kandidaat stellen voor het betere werk volgend jaar bij de Vlaamse en federale verkiezingen :-)

Tim Claerhout – CD&V Brugge – plaats 37

Tim

Ik doe mee!

Ik doe deze inspanning vooral omdat ik geloof in onze lijsttrekker, maar zeker ook om belangrijke thema’s voor mensen met een beperking op de kaart te zetten: toegankelijkheid van het openbaar domein, mobiliteit, betaalbare en toegankelijke huisvesting, ondersteuning van mantelzorg, aandacht voor kinderen met een handicap. Ik doe dit al vele jaren via de adviesraad personen met een handicap in Brugge en ben ook beroepshalve bezig met de materie. Echter, vanuit de gemeenteraad heb je vraag en initiatiefrecht om materies echt aan te kaarten, daarom kriebelde het om op het voorplan te treden. Als licentiaat in de Bestuurskunde voel ik mij gewapend om echt in de dossiers te duiken!

Jij ook?
Ik zou zeggen: spring! Vallen kan je niet! Wel deze raad: doe het niet voor je ego, maar vanuit de gedeelde bekommernis voor een integraal toegankelijke samenleving. Ik zeg altijd: door op mij te stemmen, help je meer gewicht te geven aan thema’s die belangrijk zijn voor personen met een handicap.

Eddy Schelfhout – N-VA Keerbergen – plaats 12

Eddy

Ik doe mee!
De microbe om iets te doen zat er al van jongs af aan in, tijdens deze lokale verkiezingen wil ik vooral proberen mee het verschil te maken en aantonen dat een toegankelijke gemeente niet enkel goed is voor de inwoners met een beperking, maar iedere inwoner ten goede komt.   
Jij ook?

Ga er voor, los van politieke kleur of voorkeur. Wie beter om het verschil te maken dan jij, want jij hebt de ervaring. Dat mag je echt niet onderschatten. Je brengt heel wat expertise mee aan tafel door al jouw ervaringen als persoon met een beperking. Samen gaan we er voor! 

Annelies Van den Brande – Groen Sint-Niklaas – plaats 9

Annelies

Ik doe mee!
Vanuit het bestuur van een gemeente heb je werkelijk een stem. Je kan je ervaring gebruiken om op te komen voor anderen met beperkingen, maar eveneens voor anderen in (kans)armoede, ouderen,, nieuwe bewoners in onze stad die een duwtje in de rug nodig hebben op allerlei vlakken. Vanaf de zijlijn bleef het voor mij bv. In een adviesraad zetelen, maar dit voelt niet hetzelfde. Ik wil zelf echt mee aan de slag. Er staan voor en samen met minderheden in Sint-Niklaas. Gaan voor een onafhankelijk leven voor elke Sint-Niklase burger.
Jij ook?
Jij weet beter dan mensen zonder beperking hoe het is om met een beperking te leven. Vanuit een gemeenteraad of hoger bestuursorgaan heb je echt een stem, kan je mee aan de slag. Zelfs vanuit de oppositie kan je vragen stellen, voorstellen doen. Als je nog de kans krijgt, nog gevraagd wordt door een partij? Doe het! Geef mensen met een beperking een extra stem in je stad of gemeente.

Naomi Vandervelden N-VA Borsbeek – plaats 9

Naomi

Ik doe mee!
Ik kom op omdat ik ervan overtuigd ben dat voor elke persoon met een handicap die zijn of haar mond opentrekt er zovele andere zijn die niet spreken.  Ik wil die mensen een stem geven en inclusie als toetssteen gebruiken voor elk project of elke beslissing. Het gaat hier niet alleen over inclusie voor personen met een handicap, maar over inclusie voor alle mensen die nogal snel in de marge van de besluitvorming belanden: ouderen, kinderen en jongeren, nieuwkomers en mensen met sociale en financiële zorgen.
Jij ook?
Als we willen dat er meer rekening gehouden wordt met mensen met een handicap, dan moeten we uit ons kot komen. Wie beter dan wijzelf kan zeggen wat we willen en wat we nodig hebben? Zo zorgen we ervoor dat er niet over ons wordt gesproken, maar met ons en dat we een vinger in de pap hebben.
Stel je open en constructief op en ga er niet zomaar van uit dat je gesprekspartners weten wat inclusie is of wat de regelgeving rond toegankelijkheid is. Zorg er dus voor dat je je goed voorbereid.
Het is tenslotte belangrijk dat je je eigen situatie kan overstijgen. Je kan zeker voorbeelden uit je eigen leven geven als dat past, maar overdrijf daar niet mee. Het doel is om een mentaliteitsverandering op gang te brengen en gaande te houden zodat inclusie een gedeelde maatschappelijke waarde wordt over de partijgrenzen heen.

Viviane Sorée – SP.A Lievegem – plaats 17

Ik doe mee !
Uit ervaring weet ik wat het betekent tegen vooroordelen te moeten opboksen. Daarom ben ik extra gevoelig en waakzaam wanneer ik dit zie gebeuren naar andere mensen toe. Een politiek engagement opnemen is voor mij een logisch gevolg van deze focus.
Uitgesloten worden van samenleven op vlak van wonen, mobiliteit, cultuur, onderwijs, gezondheidszorg, … is onaanvaardbaar. Gelijke kansen en rechten op alle vlakken zijn daarom voor mij geen holle begrippen. Ik ben al mijn leven lang aan het vechten voor gelijke kansen voor iedereen.

Jij ook?
Voor mij voelt dit politiek engagement heel authentiek aan. Het is een verlengde van mijn persoon en om die reden doe ik het ook graag. Ik zou andere mensen met een beperking oproepen zichzelf de vraag te stellen of ze ook gedreven worden door de strijd voor gelijke kansen, emancipatie en onafhankelijkheid. Als dat het geval is moet je zeker de stap zetten richting maatschappelijk, politiek engagement.

Ken jij nog kandidaten met een beperking of ben je er zelf één? Stuur zeker een mailtje naar cor@onafhankelijkleven.be. 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord
Sluiten

Heb jij een minuutje voor ons?

Beantwoord enkele vragen en help ons om de website te verbeteren.

Dankjewel!

Ga naar de vragenlijst