Advieslijn 03 808 22 99

Álle kinderen op de PAB-wachtlijst hebben recht op een budget

Geschreven op di 28 december, 2021 door Lore Van Welden in de categorie Opinie

Álle kinderen op de PAB-wachtlijst hebben recht op een budget

Minister van Welzijn Wouter Beke kondigde eind december aan dat alle gezinnen die ‘prioritair’ op de wachtlijst staan voor een persoonlijke-assistentiebudget (PAB) een budget krijgen. Een goeie zaak, maar Onafhankelijk Leven vraagt duidelijkheid over de aantallen én een planning van deze terbeschikkingstellingen. Bovendien hebben ook de ‘niet-prioritaire’ wachtenden op korte termijn recht op zorg en ondersteuning. Er staan 1.750 gezinnen op de wachtlijst voor een PAB-budget.

Graag duidelijk plan met cijfers en een tijdslijn

“Het zou positief zijn als alle gezinnen die prioritair op de PAB-wachtlijst staan, snel een budget krijgen. De afgelopen maanden toverde de minister echter vaak heel uiteenlopende cijfers uit zijn hoed die niet altijd werden waargemaakt. Wij zullen dus pas gerust zijn als die budgetten ook effectief uitgereikt zijn en verwachten van de Vlaamse overheid een duidelijk plan met heldere cijfers en een tijdslijn,” zegt Dave Ceule, directeur van Onafhankelijk Leven.

“Eind 2020 stonden welgeteld 1.750 gezinnen op de PAB-wachtlijst. Zij doorliepen allemaal een zware erkenningsprocedure waarna de overheid officieel erkende dat zij recht hebben op een PAB. Bij allen is het een dagelijkse strijd om de zorg en ondersteuning van hun kind georganiseerd te krijgen. Sommige wachtenden kregen een prioritaire erkenning omdat hun nood acuut is, maar ook bij de niet-prioritaire wachtenden is de nood uiteraard hoog. Alle gezinnen op de PAB-wachtlijst moeten snel geholpen worden,” voegt Dave Ceule eraan toe.

Tevreden met vereenvoudigde PAB-aanvraagprocedure

De Vlaamse regering heeft afgelopen najaar werk gemaakt van een vereenvoudigde PAB-aanvraagprocedure. Onafhankelijk Leven is tevreden met deze aanpassing, alsook met de geplande verruiming van de manieren waarop een PAB besteed zal kunnen worden. De organisatie zal erop toezien dat de hervorming van de bestedingsmogelijkheden ten goede komt van budgethouders. 

De minister communiceerde ook dat sommige gezinnen op de wachtlijst al andere ondersteuning krijgen via de Vlaamse overheid. Onafhankelijk Leven wil dat nuanceren: "De 1.750 gezinnen die de PAB-procedure doorliepen en erkenning kregen, hebben heel specifiek gekozen voor een PAB omdat ze dit budget nodig hebben om hun kind maximaal thuis te kunnen helpen en niet in de context van een voorziening. De PAB-budgetten zijn bedoeld om inclusie van kinderen met een handicap in onze samenleving te bevorderen", vult Dave Ceule verder aan.

“Inclusie is een van de belangrijkste streefdoelen van het VN-Verdrag inzake de rechten van mensen met een handicap, dat België in 2009 ratificeerde. Het is hoog tijd dat onze overheden werk maken van de naleving van het VN-Verdrag. Alle mensen op de PAB-wachtlijst snel een budget ter beschikking te stellen, zou al een stap in de juiste richting zijn,” besluit Dave Ceule.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord